Cărticica Roşie în ediţie de lux

1* Volumul de alocuţiuni ale preşedintelui Mao Zedong – sau Cărticica Roşie, cum i se mai spune – e una dintre cele mai vîndute cărţi din toate timpurile. La 120 de ani de la naşterea liderului comunist chinez Cărticica roşie urmează să apară în versiune de lux, anunţă The Guardian. Este prima reeditare după 1972. În anii 80, o rezoluţie a Partidului Comunist Chinez preciza că Marele Cîrmaci a avut dreptate 70% şi că a greşit în proporţie de 30%. Din noua ediţie au fost eliminate sau corectate pasajele considerate greşite. Cei care vor citi în paralel vechea şi noua ediţie vor afla astfel, în sfîrşit, unde a greşit Mao. Au fost adăugate, de asemenea, şi cîteva discursuri inedite ale lui Mao – dar cine va putea proba autenticitatea lor?, atrage atenţia The Guardian. Noua ediţie ar fi destinată exclusiv studiului academic şi nu are nici un scop politic, au explicat editorii. De altfel, cărticica va fi inaccesibilă pentru cea mai mare partea a populaţiei chineze – ea va costa în jur de două mii de yuani – aproape 250 de euro.

 

Importuri de cuvinte

duden

* Noua ediţie Duden – dicţionarul de referinţă al limbii germane – este întîmpinată cu critici. Mai multe publicaţii, printre care Die Zeit, analizează această apariţie editorială. O organizaţie ce are drept misiune promovarea limbii germane – Verein Deutsche Sprache – atrage atenţia că dintre cuvintele noi incluse în dicţionar foarte multe sînt importate din engleză. Adesea, autorii au inclus în noua ediţie Duden cuvinte englezeşti chiar dacă limba germană existau cuvinte care să exprime acelaşi lucru. Importurile lingvistice ar fi, prin urmare, inutile. Colectivul care a realizat noua ediţie a dicţionarului a precizat că s-au folost programe avansate de indexare a cuvintelor şi că noile intrări în dicţionar sînt justificate de evoluţia limbii, de circulaţia acelor cuvinte. Doar în jur de 3,5% ar fi de import, se arată într-un comunicat. Grija pentru curăţarea limbii germane de cuvintele de import ar fi un reflex învechit şi absurd. Sînt de acord cu această explicaţie. Dar, uneori, absurd e tocmai importul de cuvinte. De pildă, în dreptul cuvîntului Fußball, figurează, acum, şi cuvîntul german de import (american) Soccer. La faza asta, redactorii dicţionarului chiar că au fost prinşi în off-side.

 

 

Goncourt. Lista scurtă.

goncourt

* Academia Goncourt a publicat romanele reţinute în a doua selecţie pentru prestigiosul premiu. Din cele nouă romane rămase în competiţie, revista Lire mizează pe următoarele cinci: Le quatrième mur, de Sorj Chalandon, Petites scènes capitales, de Sylvie Germain, Au revoir, la-haut, de Pierre Lemaitre, Palladium, de Boris Razon şi Arden, de Frédéric Verger. Ultimele două cărţi menţionate sînt debuturi. Premiul Goncourt va fi acordat pe patru noiembrie.

Radio Romania CulturalRevista presei culturaleAcademia Goncourt,Cărticica Roşie,Mao Zedong
Cărticica Roşie în ediţie de lux * Volumul de alocuţiuni ale preşedintelui Mao Zedong – sau Cărticica Roşie, cum i se mai spune – e una dintre cele mai vîndute cărţi din toate timpurile. La 120 de ani de la naşterea liderului comunist chinez Cărticica roşie urmează să apară în...