alice_munro_Nobel pentru Alice Munro

* Autoarea canadiană de limbă engleză Alice Munro este laureata premiului Nobel pentru literatură. Mai toate publicaţiile importante au acordat un spaţiu amplu acestui subiect. În Europa, unde autoarea e puţin cunoscută, articolele sînt mai degrabă descriptive – ele rezumă şi descriu opera ei. În Canada, unde Alice Munro e o vedetă literară, o scriitoare situată de mult în establishment, cronicile sînt deosebit de elogioase. The National Post o numeşte „marea doamnă a literaturii canadiene”; „o scriitoare cehoviană, cu un simţ deosebit al situaţiei şi al limbii”; „o creatoare desăvîrşită”. În opera ei „nu există eroi şi personaje negative, ci doar o serie de circumstanţe care produc suspans”. Premiul Nobel, cea mai înaltă distincţie literară, i se acordă ca o formă definitivă de recunoaştere, la puţin timp după ce Alice Munro, în vîrstă de 82 de ani, a anunţat că renunţă să mai scrie.

 

frankfurter_buchmesseBoicot la pavilionul Braziliei

* La Frankfurt s-a încheiat duminică Tîrgul de Carte. A fost, ca şi anul trecut, o ediţie reuşită, în ciuda aşteptărilor mai degrabă scăzute ale editorilor. Criza economică nu a afectat prea tare piaţa de carte – un motiv în plus să credem în continuare în puterea de seducţie a culturii scrise. Brazilia a fost invitată de onoare la această ediţie. O surpriză a fost absenţa de la pavilionul naţional al ţării sale a lui Paulo Coelho. Celebrul autor a vrut să protesteze astfel faţă de selecţia autorilor brazilieni invitaţi. „Dintre cei aproape 90 de autori, doar de vreo 20 am auzit“, spune Coelho. „Restul sînt prieteni sau prieteni ai prietenilor. Ăsta e nepotism“, Lipsesc de la Frankfurt – pentru că nu au fost invitaţi – numeroşi scriitori tineri şi valoroşi.

După cum explică Paulo Coelho într-un interviu pentru Die Welt, politica s-a amestecat foarte urît în cultură. Şi nu e vorba aici doar de selecţia autorilor. Coelho nu vrea să reprezinte literatura braziliană la Frankfurt căci, implicit, s-ar putea înţelege că reprezintă şi Brazilia. Iar Coelho se numără printre criticii regimului politic din ţara sa. Printre altele, pentru felul în care guvernul înţelege să (nu) subvenţioneze cultura. Cum aceste critici vin din partea unui autor care nu are nevoie de nici o subvenţie, sînt cu atît mai întemeiate.

Radio Romania CulturalRevista presei culturaleAlice Munro,Paulo Coelho,Tîrgul de Carte de la Frankfurt
Nobel pentru Alice Munro * Autoarea canadiană de limbă engleză Alice Munro este laureata premiului Nobel pentru literatură. Mai toate publicaţiile importante au acordat un spaţiu amplu acestui subiect. În Europa, unde autoarea e puţin cunoscută, articolele sînt mai degrabă descriptive – ele rezumă şi descriu opera ei. În Canada,...