61452030Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu s-a acordat săptămîna trecută la Botoşani. Este cea mai importantă distincţie literară oferită în România. Ştefan Baghiu este cîştigătorul premiului la categoria opus primum. El a fost premiat pentru volumul „Spre Sud, la Lăceni”, apărut la Cartea Românească.

Premiul pentru Opera Omnia i-a fost acordat poetului Ion Mureşan. La ceremonia de decernare, Ion Muraşan a spus: „Nu consider că premiul de la Botoşani este un premiu. El este o legitimaţie de club. Acest premiu este semn că opera mea a intrat în clubul de elită al poeziei româneşti din ultimii 50 de ani, unde poţi să stai la masă cu poeţi precum Mihai Ursachi, Cezar Ivănescu, Mircea Ivănescu, Ştefan Augustin Doinaş, Ana Blandiana, Dinu Flămând, Ileana Mălăncioiu etc. Nu este o valoare profesională, este o valoare morală”.

O voce remarcabilă a poeziei contemporane, un poet subtil, un performer fără egal, Ion Mureşan este autor a doar trei volume de versuri.

Anca Mateescu a realizat portretul poetului Ion Mureşan.

 

Radio Romania CulturalActualitatea literarăAna Blandiana,Cezar Ivănescu,Dinu Flămând,Ileana Malancioiu,Ion Muresan,Mihai Eminescu,Mihai Ursachi,Mircea Ivanescu,Premiul Naţional de Poezie ''Mihai Eminescu'',Ştefan Augustin Doinaş
Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu s-a acordat săptămîna trecută la Botoşani. Este cea mai importantă distincţie literară oferită în România. Ştefan Baghiu este cîştigătorul premiului la categoria opus primum. El a fost premiat pentru volumul „Spre Sud, la Lăceni”, apărut la Cartea Românească. Premiul pentru Opera Omnia i-a fost...