1Interpretarea jungiană a viselor de James Hall, Editura Herald, Bucureşti

James A. Hall, în solida lui carte, Interpretarea jungiană a viselor, tradusă de Laura Chirodea şi apărută la Editura Herald din Bucureşti, are meritul de a destructura un mit nefast. Cel referitor la psihologul perceput ca un mic Dumnezeu malefic.

Este deja redundantă imaginea populară a psihologului considerat un fel de personaj omniscient, care, printr-o singură privire aruncată celor din jur, ajunge să le „citească” sufletul. Fireşte, realitatea e mult diferită de acest clişeu. Psihologul sau psihoterapeutul nu e nici şaman, nici astrolog, nici mentalist. El este cîte puţin din toate, dar mai cu seamă este om de ştiinţă, adică un pozitivist, care lucrează cu metode stricte, verificate şi eficiente. Însă acest lucru nu înseamnă cîtuşi de puţin că nu au existat genii în istoria psihoterapiei, savanţi care, pornind de la un (aparent) banal detaliu, să spunem act verbal ratat, gest incomplet sau vis povestit, au reconstituit naraţiunea sufletească a pacientului, găsind, în funcţie de structura acesteia, metoda cea mai potrivită de vindecare. Printre aceşti mari psihologi, fără îndoială că elveţianul Carl Gustav Jung îşi are locul său.

Pentru Jung, ca şi pentru maestrul său, vienezul Sigmund Freud, visul este calea regală de acces la inconştient. Doar că solitarul de la Bollingen opera cu un concept mai larg şi poate mai reprezentativ cît priveşte psihanaliza, cel de inconştient colectiv, fără să dispreţuiască inconştientul individual. Jung, deşi se interesa de sexualitate, nu vedea cu osebire în aceasta sursa etiologică a nevrozelor. Mai mult, elveţianul nu ocolea pacienţii psihotici, ceea ce l-a oripilat pe Freud, mult mai pudibond clinic ori poate mai angoasat personal. Cert este că Carl Gustav Jung a descoperit în vis, aidoma unui fotograf ce surprinde prin instantaneu esenţa luptei pentru supravieţuire în natură, nucleul transindividual prin care insul participă la creaţia inconştientă şi atemporală a miturilor, naraţiunilor fondatoare şi a sistemelor reflexive consolidate. În plus, spre deosebire de Freud, el nu a impus niciodată vreo interpretare onirică pacienţilor săi, lăsîndu-i liberi să practice acel gen de hermeneutică terapeutică aptă să-i ajute pe calea spre vindecare sau înţelegere de sine.

Realizator Valentin Protopopescu

Radio Romania CulturalO carte pe ziCarl Gustav Jung,James A. Hall,psihanaliza,psiholog,Sigmund Freud,vis
Interpretarea jungiană a viselor de James Hall, Editura Herald, Bucureşti James A. Hall, în solida lui carte, Interpretarea jungiană a viselor, tradusă de Laura Chirodea şi apărută la Editura Herald din Bucureşti, are meritul de a destructura un mit nefast. Cel referitor la psihologul perceput ca un mic Dumnezeu malefic....