-eminICR Praga, împreuna cu Asociatia Cehia-Romania și Catedrele de Romanistica ale  Universității Caroline din Praga și Universității Komensky din Bratislava, organizează, la sediul ICR, în data de 15 ianuarie 2014, recitalul La steaua care-a răsărit, susținut de actorul Emil Boroghină. Recitalul va cuprinde poezii precum La steaua, O, rămâi, Floare-albastră, Venere şi Madonă, Epigonii, Dorinţa, Dormi, Luceafărul, Glossă și altele.
Biografia lui Emil Boroghină este una bogata și inspirationala. Actor şi regizor, în 1988 este numit director al Teatrului Naţional Craiova, pe care l-a condus până în anul 2000.  În prezent este directorul Festivalului Internaţional Shakespeare, pentru care a primit în 2007 Premiul de Excelenţă al UNITER. A mai fost onorat cu premiul Academiei Române, premiul pentru cel mai bun manager de teatru al acordat de British Council şi premiul “Omul anului 1995” acordat de American Biographical Institute. Este cetăţean de Onoare al oraşelor Craiova şi Corabia şi decorat cu Ordinul Naţional “Serviciu Credincios” în grad de Cavaler.

14986_1_3
“Emil Boroghină nu și-a rezervat, din recuzita teatrală, decât o extrem de economicoasă și adecvată servantă sonoră și, mai ales, un joc al luminii de o simplitate captivantă: sobru, vertical în mijlocul unei scene mai elementare ca răriștea pădureană, ținând în mâini ca pe un talisman un obiect închipuind o carte, vreme de peste un ceas, el a traversat, prin schimbări tonale marcate de grăitoare crezuri, lumea eminesciană, punând, parcă, semnele esențiale ale unei semantici poetice încă atât de vii și încă atât de departe de a fi fost descifrată și decriptată în toate ascunsele-i înțelesuri și eresuri.“ (George Popescu, La steaua Eminescu, Revista Mozaicul¸ nr. 1/2012)
Poeziile vor fi recitate în limba română şi vor fi însoțite de proiecția traducerilor în limba cehă (realizate de Jitka Lukešová). Totodată, va fi prezentată o expoziție tematică de carte (cărți de și despre Mihai Eminescu, din fondul bibliotecii institutului), deschisă timp de o lună publicului larg.
Evenimentul este dedicat comemorării a 125 de ani de la trecerea în eternitate a poetului național Mihai Eminescu.

Radio Romania CulturalActualitatea literarăUncategorizedEmil Boroghină,ICR Praga,Mihai Eminescu,Ziua Culturii Nationale
ICR Praga, împreuna cu Asociatia Cehia-Romania și Catedrele de Romanistica ale  Universității Caroline din Praga și Universității Komensky din Bratislava, organizează, la sediul ICR, în data de 15 ianuarie 2014, recitalul La steaua care-a răsărit, susținut de actorul Emil Boroghină. Recitalul va cuprinde poezii precum La steaua, O, rămâi,...