lansare_e-crop-644x416Volumul ‘Eminescu – securitatea şi siguranţa naţională a României’, scris de prof. dr. George Ene, o lucrare-document rod al unor cercetări de peste un deceniu şi jumătate, a fost lansată miercuri, 26 februarie 2014, în Capitală.

Prof. univ. dr. Ilie Bădescu a apreciat volumul lui George Ene drept ‘o carte de o valoare excepţională’, fiind de părere că aceasta ‘acoperă un gol’ în bibliografia lui Eminescu.

‘Cartea are un  merit excepţional pentru că aduce documente noi. Profesorul Ene ne aduce prin traducere documente care n-au fost prezente în limba română în legătură cu Eminescu, mai ales cele care se referă la calitatea de obiectiv a lui Eminescu pentru serviciile speciale din alte ţări’, a afirmat prof. Ilie Bădescu.

Volumul reprezintă, potrivit prof. univ. dr. Mihail Diaconescu, ‘una dintre cele mai bune, mai solide contribuţii la înţelegerea personalităţii şi operei lui Mihai Eminescu’. El a fost de părere că volumul lui George Ene este ‘într-o anumită măsură’ o carte senzaţională ‘pentru că îl înfăţişează pe Eminescu ca teoretician al securităţii şi siguranţei naţionale a României’ dar şi ‘ca obiectiv al mai multor agenţi străini activi în România, veniţi pe filiera austro-ungară, pe filieră ţaristă, otomană, engleză’.

Gr. (r) dr. Mircea Chelaru a fost de părere că volumul ‘este un opus de viaţă’ dar cu inserţia şi analiza tuturor inserţiilor eminesciene.

‘Această carte este împlinirea unei datorii de sine, a unei interpretări corecte a sensului menirii noastre pe lumea aceasta’, a apreciat Mircea Chelaru.

Prof. dr. George Ene a spus că volumul ‘Eminescu – securitatea şi siguranţa naţională a României’ a fost la început o teză de doctorat pe care nu a publicat-o la momentul respectiv ‘din cauza unor reţineri’ care potrivit lui, nu au ţinut de curaj, ci de necesitatea de a aprofunda şi mai mult problematica.

‘Este o carte de analiză politică, de analiză sociologică, de analiză juridică, de analiză din perspectiva ştiinţelor ţinând de domeniul apărării, o carte în care am încercat să fac proiecţii asupra operei lui Eminescu prin raportare la Constituţia României de la 1866, prin raportare la legi organice şi legi speciale din perioada respectivă’, a declarat George Ene.

În cartea sa, autorul a afirmat că a încercat ‘să abordeze’ teme precum ‘lovitura de stat, tentativa, mişcarea comunistă, mişcarea muncitorească, mişcarea nihilistă, problematica de securitate în zona ţărănimii, aspecte legate de regimul politic’.

De asemenea au fost abordate şi problematici externe, precum contextul în care scrie Eminescu ‘cu o proiecţie de aproape 200 de ani pentru că Eminescu se referă la peste 250 de evenimente politice internaţionale’.

Volumul ‘Eminescu – securitatea şi siguranţa naţională a României’ poate fi găsit în librării la preţul de 60 de lei.

Radio Romania CulturalȘtiri
Volumul 'Eminescu - securitatea şi siguranţa naţională a României', scris de prof. dr. George Ene, o lucrare-document rod al unor cercetări de peste un deceniu şi jumătate, a fost lansată miercuri, 26 februarie 2014, în Capitală. Prof. univ. dr. Ilie Bădescu a apreciat volumul lui George Ene drept 'o carte...