dsc04715Casa Melik este cea mai veche din Bucureşti. Da, aici au locuit oameni. Nu. acolo nu sunt cocktailuri şi nici bere ca-n Lipscani. Este doar veche. Ce înseamnă veche? 1750-1760 este destul? Cum devine cea mai veche o casă în România? Casa Melik nu are nicio mitologie, ba nu, se bănuieşte ca fiind bântuită de conspiraţiile revoluţionarilor de la 1848, Melik fiind un implicat de felul lui. În rest, o casă devine veche prin cumpărări şi vânzări. Prin noroc. Numele de unde-i vine? Arhitectul Melik cu studii la Paris venit în mahalaua asta pentru o Ană. Dragoste? Când este vorba de Revoluţie, nu ne mai stă gândul la iubire. Uneori aşa se spun istoriile sau istoria noastră românească este pudică.

Ce mai poţi spune despre o casă pe picioare? Că este o casă pe picioarele ei. Să vină lumea s-o vadă? S-o ascundem dureros? Nu vă daţi seama, viaţa noastră nu depinde de casa Melik. Dar felul nostru de a fi, da! Dovadă: felul în care cad case în Bucureşti sub secera întreprinzătorului sau primarului pe baza unui PUZ sau PUD. De aceea, cred că supravieţuirea este valoarea Casei Melik. Ea face în 2014, de aceea, şi acum revoluţie. Revoluţia de la 2014 pe care nimeni n-o va consemna.

Eugen IstodorGeografii literareBucuresti,casa Melik,Lipscani,PUD,PUZ
Casa Melik este cea mai veche din Bucureşti. Da, aici au locuit oameni. Nu. acolo nu sunt cocktailuri şi nici bere ca-n Lipscani. Este doar veche. Ce înseamnă veche? 1750-1760 este destul? Cum devine cea mai veche o casă în România? Casa Melik nu are nicio mitologie, ba nu,...