10818678_354003388109225_1318771134_nDirectorul Centrului Cultural Media Radio România, Oltea Şerban Pârâu – interviu pentru Radio România Actualități

Realizator: Doamnelor şi domnilor, de astăzi până duminică Radio România organizează cel mai important eveniment cultural de tip expoziţional din România, Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură. Un eveniment care a devenit deopotrivă expoziţie de carte şi cafenea literară. Deschiderea oficială are loc astăzi , iar programul de vizitare va fi zilnic între orele 10.00 – 20.00. Discutăm despre acest eveniment cu invitatul la Apel Matinal din această dimineaţă, directorul Centrului Cultural Media Radio România, doamna Oltea Şerban Pârâu. Bine aţi venit.

Oltea Şerban Pârâu: Bună dimineaţa. Bine v-am regăsit.

Realizator: Ce noutăţi şi surprize aveţi pentru această a 21-a ediţie?

Oltea Şerban Pârâu: Avem noutăţi, dar să subliniem că punctul tare al acestui eveniment este tradiţia, faptul că rezistă de 20 de ani şi am ajuns, iată, la a 21-a ediţie în noiembrie 2014. Noutăţile sunt în primul rând numărul record de evenimente: 750 de evenimente programate în 5 zile de târg. Este un autentic record, dat fiind că ne aflăm, aşa cum declară specialiştii, într-un moment în care piaţa de carte se află la cel mai jos nivel după 1990. Faptul că târgul nostru de carte reuşeşte să se plaseze atât de sus este semnificativ şi  reflectă, cred, o nevoie a oamenilor de a lega literatura de eveniment. Târgul de carte Gaudeamus oferă astfel de întâmplări culturale pentru ca lectura să rămână sau să redevină o atracţie.

Realizator:  Dar să nu uităm şi de audiobook-uri.

Oltea Şerban Pârâu: Vom avea bineînţeles şi audiobook-uri. Deja cartea poate fi receptată în foarte multe forme. Târgul este însă cel care găzduieşte foarte multe forme de promovare a lecturii şi a cărţii. Până la urmă, asta şi-a dorit Târgul de carte Gaudeamus atunci când a fost înfiinţat în 1994 de Radio România sub conducerea lui Vlad Epstein. Deja avem un palmares de 20 de ani de existenţă, care însumează foarte multă activitate în slujba acestei idei legată de Radio România.

Realizator: Despre invitatul de onoare din acest an ce ne puteţi spune?

Oltea Şerban Pârâu: Invitatul de onoare din acest an este cultura rusă. Subliniez acest lucru pentru că mulţi au întrebat de ce Rusia şi nu altcineva. Modul în care au reacţionat invitaţii noştri, dat fiind contextul internaţional, este absolut admirabil pentru că, într-adevăr, au adus intelectuali de frunte ai momentului şi au încercat să demonstreze exact ceea ce ne doream: faptul că zona culturală trebuie să rămână întotdeauna o punte de legătură. Iar nivelul, importanţa şi semnificaţia culturii ruse este mult peste vremurile politice prin care trecem, aşa că cele 30 de evenimente programate de către invitatul de onoare în incinta târgului şi în alte spaţii din Bucureşti sunt foarte atractive pentru toată lumea. Partenerul privilegiat al ediţiei este GADIF, iar preşedintele de onoare al ediţiei este Benoît Rutten, preşedintele GADIF, delegat Valonia – Bruxelles. Aşadar, Târgul GAUDEAMUS se prezintă ca un mozaic cultural: avem şi un salon de carte evreiască editată în România, „Iudaica”: prin urmare, de toate pentru toţi.

Realizator: Există şi o tombolă cu un premiu substanţial.

Oltea Şerban Pârâu: Avem şi o tombola cu un premiu substanţial, într-adevăr. Avem sponsori constanţi la Gaudeamus: Dacia şi Orange. Este important că putem de data aceasta să oferim publicului o maşină Dacia: o tombolă la care vizitatorii pot participa cu biletul de la intrare. Accesul publicului în incinta Târgului Gaudeamus se face pe baza biletului de intrare în valoare de 5 lei sau a abonamentului de intrare în valoare de 10 lei, care este valabil pe toată perioada Târgului. Aceste bilete vor constitui totodată şi suportul pentru tombola Gaudeamus, marele premiu al tombolei Gaudeamus fiind, aşa cum spuneam mai devreme, un autoturism Dacia Logan 10 ani, oferit de Automobile Dacia. Vor fi şi premii mai mici, oferite de Orange. Am mai avut astfel de premii în urmă cu câţiva ani, dar nu în ultimii ani. Ceea ce aş mai vrea să subliniez este că, la fel ca la ediţiile precedente, mai mult de jumătate din vizitatorii târgului beneficiază de acces gratuit: preşcolarii, elevii, studenţii, cadrele didactice, profesioniştii din domeniile editorial şi educaţional, jurnalişti, profesori, persoane cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora şi mai sunt şi alte categorii care pot fi descoperite pe site-ul www.gaudeamus.ro, unde pot fi găsite foarte multe informaţii calde despre târg. O altă noutate cu care ne mândrim este Ziarul târgului, realizat în parteneriat cu Caţavencii anul acesta: cred că este un suport foarte amuzant de promovare a târgului.

Realizator: Vă mulţumesc pentru prezenţă şi pentru aceste prime informaţii despre GAUDEAMUS 2014.

Radio Romania CulturalȘtiriUncategorized
Directorul Centrului Cultural Media Radio România, Oltea Şerban Pârâu - interviu pentru Radio România Actualități Realizator: Doamnelor şi domnilor, de astăzi până duminică Radio România organizează cel mai important eveniment cultural de tip expoziţional din România, Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură. Un eveniment care a devenit deopotrivă expoziţie...