Antoine Compagnon

Acum aproape zece ani, un articol apărut în revista americană Time și intitulat chiar așa: „Moartea culturii franceze” stîrnea valuri de indignare la Paris și nu numai acolo. De fapt, nu presupusa moarte a culturii franceze i-a scos din sărite pe intelectualii francezi cît ideea (implicită) a dispariţiei unui imperiu. Reproşînd scăderea puterii de seducţie a Franţei şi impasul politicilor culturale, jurnalistul american vorbea, de fapt, despre sfîrşitul unei ere în care Franţa a dominat categoric schimburile culturale internaţionale. I-a răspuns, într-un eseu memorabil, istoricul şi teoreticianul literar Antoine Compagnon. Care a apărat, de pe o poziţie deloc confortabilă, dar cu argumente solide, modelul francez. Unul dintre cuvintele cheie ale disputei amicale a fost identitatea națională.

Pe Antoine Compagnon l-am întîlnit săptămîna trecută la Universitatea din București, care i-a decernat titlul de doctor honoris causa.

Un interviu de Matei Martin
Radio Romania CulturalInterviuUncategorized
Acum aproape zece ani, un articol apărut în revista americană Time și intitulat chiar așa: „Moartea culturii franceze” stîrnea valuri de indignare la Paris și nu numai acolo. De fapt, nu presupusa moarte a culturii franceze i-a scos din sărite pe intelectualii francezi cît ideea (implicită) a dispariţiei unui...