La Târgul de carte Gaudeamus Radio România, clujenii pot putea testa prima instalaţie interactivă ce transformă experiența cititului într-un spectacol de proiecții.

Conceput de scenograful, Adrian Damian, Laboratorul de Imaginar este o instalație video interactivă compusă din căști neuronale care captează undele cerebrale în timpul cititului. 

Rodica Tulbure a testat această instalatie:

Rodica Tulbure: Să experimentăm! Sunt conectată. Mă pot apuca să citesc?

Da. Aveţi atenţie distributivă, iar atenţia şi imaginaţia sunt aproape de maxim. Atenţia se referă la concentrarea pe lucrurile exterioare din mediul ambiental (muzica ce se aude în fundal, oamenii care vorbesc), iar imaginaţia se referă la concentrarea pe ceea ce citiţi (vă imaginaţi ceea ce citiţi, sau când vorbiţi cu mine sunteţi atentă şi înţelegeţi ceea ce vă spun). Sunt două lucruri distincte atenţia şi imaginaţia, iar dumneavoastră staţi bine cu amândouă, din câte se observă din testul efectuat.

Rodica Tulbure: Ce ai citit?

Am citit Harry Potter. Şi mi s-a măsurat într-un fel imaginaţia în timp ce citeam.

Rodica Tulbure: Cum ţi s-a părut?

A fost interesant. Îmi apăreau, nu ştiu, ceva cercuri, ceva chestii care seamănă cu celulele din vasele de sânge. O grămadă de lucruri ciudate.

Rodica Tulbure: Cum a fost experienţa în Laboratorul de Imaginar?

A fost interesantă. Am ştiut că mă pot deconecta de mediul exterior şi îmi pot imagina ce scrie acolo, dar să şi vizualizez acest lucru îţi confirmă că, chiar dacă este greu să focusezi în gălăgia care este aici, e posibil. Mi-a confirmat că ştiu bine despre ce pot face. Cât despre partea cu imaginaţia nu ştiu cât de acurată e măsurătoarea, din moment ce eu pot să-mi imaginez superficial sau în detaliu. Tot imaginaţie este, dar faptul că-ţi arată o intensitate nu ştiu dacă exprimă corect ce înseamnă imaginaţia.

Rodica Tulbure: E primul experiment de acest gen pe care l-aţi încercat?

În afară de EEG care mi s-a făcut la un moment dat la un control de rutină, este primul la care am experimentat astfel încât să mi se măsoare undele cerebrale.

Rodica Tulbure: Ce se întâmplă în laboratorul de imaginar?

Adrian Damian: Aici sondăm imaginarul nostru. Folosim căşti neuronale, preluăm frecvenţele pe care le emite creierul şi le convertim în conţinut video. De fapt acest laborator e o invitaţie spre a vedea cât de fascinante sunt procesele din mintea noastră în timp ce citim.

Rodica Tulbure: Ecranele care sunt ataşate ne arată ce se întâmplă în mintea noastră în momentul în care citim un text.

Adrian Damian: Ne arată asta. Dar ne arată asta în nişte medii video de tip autogenerativ pe care noi le-am creat. Noi le-am creat în aşa fel încât ele să fie influenţate de frecvenţele pe care le primim noi prin căştile neuronale. Nu aş spune că ne arată ce gândim, ci pur şi simplu ne arată cât de spectaculoase sunt gândurile noastre în timp ce citim. Eu insist foarte mult pe caracterul ei de instalaţie de artă video interactivă mai mult decât de măsurare de stare, pentru că aici nu e un mediu de laborator ca într-adevăr să putem să sondăm pe bune ce se întâmplă în mintea noastră. În schimb e o invitaţie spre lectură.

Rodica Tulbure: — Ce face cititorul dacă vine aici?

Adrian Damian: Cititorul se pune în faţa unui pupitru pe care e expusă o carte în care e făcută o selecţie de texte din diferite domenii, selecţia fiind făcută ciricul literar Mihai Iovănel. Cititorului i se dă acest dispozitiv, această cască neuronală, pe care şi-o pune pe cap. Uneori durează mai mult, alteori mai puţin conectarea ei. Tot procesul e autentic.

Nimic nu e fals în asta, ci efectiv ne conectăm prin casca neuronală la frecvenţele pe care le emite creierul. În momentul în care cineva începe să citească, pe ecranele care sunt în faţă vede tot acest spectacol al lecturii care se produce în mintea lui; în nişte medii video anterior create, dar declanşate şi influenţate de el.

Copii şi adulţi de toate vârstele pot testa ce pasaje literare le stimulează cel mai tare imaginaţia şi atenţia la Laboratorul de Imaginar.

Târgul de carte Gaudeamus Radio România poate fi vizitat în Cluj-Napoca până sâmbătă între orele 10.00-20.00 şi duminică între orele 10.00-15.00.

Rodica Tulbure/Andrea Nagy  – Radio Cluj

http://revistaliterara.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2018/04/Rodica-Tulbure-la-Laboratorul-de-Imagistica-Gaudeamus-Cluj-2018-2.jpghttp://revistaliterara.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2018/04/Rodica-Tulbure-la-Laboratorul-de-Imagistica-Gaudeamus-Cluj-2018-2-150x150.jpgRadio Romania CulturalȘtiriUncategorized
La Târgul de carte Gaudeamus Radio România, clujenii pot putea testa prima instalaţie interactivă ce transformă experiența cititului într-un spectacol de proiecții. Conceput de scenograful, Adrian Damian, Laboratorul de Imaginar este o instalație video interactivă compusă din căști neuronale care captează undele cerebrale în timpul cititului.  Rodica Tulbure a testat această instalatie: Rodica Tulbure:...